Select Page

 Wat twee jaar voltijds ondernemerschap en 6 jaar in totaal mij bracht.

Als je naar de foto kijkt, zie je mijn andere ik die in 2016 de eerste investeringen in mijn zichtbaarheid vertoont. Toen ik bij één van mijn vrienden, met wie ik menige avond heb doorgebracht onder het dak van Jeugdhuis Tonzent in mijn thuishaven Kampenhout, Kwinten (zakelijke-portretten) die eerste foto’s ging laten nemen. Had ik helemaal geen idee welk advontuur ik eigenlijk opgestart had.

We zijn nu 6 jaar verder en ik ben een heel andere persoon geworden. Dat krijg je natuurlijk als je de dromen najaagt die op je pad verschijnen.

Het was allemaal begonnen tijdens een opleiding van Stephen R. Covey – “The 7 habits of highly effective people.” Waarin ik de eerste glimpen kreeg van wat ik wilde horen als ik door mijn eigen begrafenis zou lopen als geest. Een zeer unieke ervaring, vooral als je dit doet in een puur business gerichte opleiding. En Ja, ik gebruik deze techniek nog altijd, zij het in een ander verhaal, om mensen te inspireren om voor hun dromen te gaan.

Het is mij toen heel duidelijk gemaakt dat een deel van mij leiderschap, mentoring en coaching zou gaan aannemen als pad, en een ander deel de vlag van de dieper menselijke kennis die onder andere in de spirituele leren te vinden zijn zoals Tarot, Human Design, Astrologie en zo verder. Maar mijn boodschap was duidelijk, steeds met de voeten op de grond en met de missie om het beste van de mensheid te maken, één persoon per keer.

Na al die jaren kan ik al de 100 personen voorbij rekenen. Eerst heel wat collega’s en medewerkers in mijn teams binnen de organisaties die ik op dat moment heb geholpen om steeds betere diensten te leveren aan de klanten. Via Change Management of Project Management. En toen in november 2019 was het zover. Ik gaf mijn ontslag bij IBM. Ik stapte weg uit mijn platina zetel en ging mijn eigen ding doen. Coaching en Trainingen geven. Door de eerste weken (13 weken opzeg) enorm wat zaken in beweging te brengen. Onder andere lid te worden van BNI. Had ik een volle agenda op 7 februari 2020. Mijn eerste maand zat ik aan 6k€ omzet!

Wat een start. De eerste dagen nog wat geklungel met auto’s en verzekeringen. Dan volop ervoor gegaan. Samen met organisaties zoals “The House of Change” – waar ik mijn “Train the Trainer” opleiding heb gevolgd. “Heart @ Work” het loopbaancentrum waar ik één van de zovelen coaching opleidingen heb genoten. “Betoobe” waar ik één van de eerste deelnemers was in de officiële beta periode en later een life-time member geworden ben. En uiteindelijk met X-Conscious en Catusco nu de wereld in stap als Coachende Trainer, Training coördinator, C-level coaching in company en nog veel meer. En dan ben ik waarschijnlijk er nog enkele vergeten ?.

Want ja, op 18 maart (je leest het goed, ongeveer 1 maand na mijn start) was België misschien wel in lock-down door Corona. Maar ik was helemaal niet opgesloten. En ben ik nog steeds de recordhouder bij BNI voor het jaar 2020 van aantal 1:1 gesprekken met leden. En dat zijn de statistieken binnen BNI, ik kan je verzekeren dat er buiten BNI nog dubbel zoveel mensen een gesprek van 1 a 2 uur online hebben gespendeerd met deze kerel; deze foto is van dit jaar, zoek de verschillen 🙂

Bijna dagelijks heb ik gesprekken gehad in die eerste maanden, één s’morgens, één in de namiddag en als het nog even kon, s’avonds ook. Heel wat fantastische mensen leren kennen.

En dat brengt mij tot bij de allereerste les die ik heb mogen leren. Netwerk, Netwerk, Netwerken.

Je kan alleen maar ondernemen als mensen je kennen, écht gesproken hebben. Want dat is ook het moment waarop je zelf kan vragen stellen, hulp inroepen en vooral ontdekken wat er allemaal in de wereld van de ondernemers te vinden is aan hulp. Want dat bracht mij tot de tweede les.

Het is absoluut nodig en zelfs essentieel, dat jij je omringt met de juiste mensen. Ja, klinkt logisch, maar is verdomt moeilijk. Want ook ik heb mensen leren kennen die je niet helpen, die eerder contact houden tot ze je iets aan kunnen smeren. En dat is niet leuk. Vooral niet als je echt denkt dat het iets gaat worden in de vorm van samenwerken. Of misschien dat zij bij jou klant zouden worden, en dat zelfs ook aangeven. Die teleurstelling, hoort er gewoon bij, dat is een deel van de reis en van de lessen die je leert. De deur in je gezicht krijgen, doet pijn, en zal nog gebeuren. Maar het brengt je zo veel meer dan als alles gewoon vlotjes stroomt. (dat is een universele wet, als je het wil weten. De moeilijke weg brengt je altijd mee dan die weg met de zonneschijn).

Eens je ook wat meer leert en je kan die ervaringen bij je spullen in de rugzak steken, is het soms uitdagend om toch andere mensen een kans te geven. Maar je kan ook niet anders, en dat is goed. Want het is zoals ik in mijn workshop over kiezen meegeef, een vlooi springt maar zo hoog als het deksel, als het toegeeft of de illusie heeft dat het niet meer verder kan springen. Het zijn de vlooien die af en toe toch nog eens proberen, die echt de juiste dingen tegenkomen.

En als we dat dan kunnen aangeven als derde les, heb geduld en probeer verschillende keren opnieuw. Dan heb ik het niet alleen over mensen, ondersteuning, informatie of andere zaken. Ik heb het eerste jaar enorm veel opleiding gevolgd om online zichtbaarheid te gaan invoeren, want tja, er was niets anders meer te doen dan online werken. En ik heb er echt veel uit gehaald. Maar dit jaar, het tweede jaar heb ik van dezelfde opleidingen een upgrade versie gevolgd, zoals de enorm krachtige en waardevolle opleiding van Filip Van Houtte. (check-it-out). En we zijn zelfs een samenwerking opgestart. In Filip’s groep ben ik de accountability coach waarbij ik de internationale klanten help om hun doelen te behalen en veel meer. Ga maar gerust eens kijken, elke cent van de investering waard. En Filip is selectief met wie hij wil samenwerken, dat kan ik verzekeren. (Wat ik zelf een enorm compliment vind aan zich).

Iets anders wat nog met deze les heeft te maken, je diensten of producten. Ja, we denken soms dat we weten wat we in de wereld gaan zetten, toch niet! Het zijn jouw klanten die het zeggen. Ik heb eerst een hele weg afgelegd met bestaande diensten zoals trainingen waar ik gewoon een andere versie van bracht, of loopbaanbegeleiding dat ik in het begin heel procesmatig uitvoerde. Maar eens ik mijn eigen methode begon te gaan gebruiken, dan kwam pas een uitdaging. Iets volledig nieuws in de wereld zetten en denken dat de vruchten gewoon van de boom gaan vollen omdat ik het heb gemaakt. Nein, so werkt das nicht (Sorry schat, hier zal jij wel hoofdpijn van krijgen als Germaniste, mijn beste Duits). Het gaat over wat je klant nodig heeft, niet wat jij denkt in de wereld te zetten. Misschien zou dit nog een vierde les kunnen zijn. Maar door het te blijven proberen, kom je tot de conclusie dat enkel werkt wat je doelpubliek wil horen. Waarom denk je dat ik van Spiritueel Ondernemerschap Coach naar Succes Coaching ben gegaan? Ja, ik ben daar eerlijk in. Want ik wil mensen helpen, en dat kan alleen als ik hun aandacht krijg en spreek naar wat zij willen aandacht geven. En natuurlijk weet iedereen die dicht bij mij is, of met mij al heeft samengewerkt. Dat er heel wat meer in die succes coaching zit. Maar dat kan je niet aantonen in een wereld waar de aandachtspanne van je doelgroep maximum 20 seconden tot 1 minuut is.

En dan wil ik je toch ook wel één van de belangrijkste lessen van allemaal meegeven. Neem de tijd om jezelf vooruit te helpen in je ontwikkeling. En dat gaat van persoonlijke ontwikkeling, door kennis op te doen, tot het bepalen van de prijzen die je vraagt voor je diensten. Die eerste 6k€ maand is pas teruggekeerd na 1,5 jaar doorzetten en krabbelen met wat er was. Dat is een lange tijd? Neen, dat is de tijd die ik nodig had, die jij nodig hebt. Maak u geen zorgen, je komt er, als je maar blijft Gritten zoals ik het graag zeg. Blijf doorzetten! En ook dan kom jij op het punt waarbij je 3 á 4 maanden hebt met meer dan 10.000€ omzet en onderweg bent naar de 15.000€ omzet. Want eens je die 5 cijfers voorbij bent, dan gaat het snel. En kom je ook weer tot stilstand. Maar blijf je doorzetten. Dat heeft tijd nodig, geduld en doorzettingsvermogen. Toen ik begon, was mijn uurtarief 50€, nu werk ik niet meer in uurtarieven (tenzij de klant het explicit vraagt). Maar werk ik met mijn diensten in en blok. En dat geeft vrijheid en mogelijkheden voor jouw als klant en voor mij als coach.

Conclusie:

 1. Netwerken, netwerken, netwerken
 2. Omring je met de juiste mensen
 3. Geduld hebben en opnieuw proberen meer als één keer
 4. Luister naar wat je klant nodig heeft, niet naar wat jij denkt dat hij nodig heeft
 5. Neem de tijd om jezelf vooruit te helpen in je ontwikkeling

Met veel dankbaarheid en vriendschap voor allen wie mij geloven en dat blijven beamen.

 • Lore De Smedt – mijn liefde en partner. De vrouw die me steeds weer helpt tot inzichten komen als ik vastloop.
 • Alex en Sam – de jongens die mij met een glimlach en een hoop knuffels blijven steunen
 • Mijn ouders die eerste een klein infarct kregen als ik alles achterliet bij IBM en me nu voor de vollen 100% steunen
 • Yvan Van de Venne – Jaren mijn guiding light, tot de dag dat ik op eigen been de wereld insprong en mijn eigen weg ging.
 • An De Boelpaep en Jenny Cornelis – De dames die in mij geloofden om nog meer in de wereld te zetten voor grotere groepen
 • Nathalie Van Ounsen – My sister from another father.
 • Linda Myncke en Sophie Vercammen, de twee dames met wie ik een ongelofelijke beleving aan het maken ben “De adembenemende transformatie dag” ga maar eens kijken: Link
 • Wim Heinkens – Trouwe vriend en man met een fantastische missie #fearmaster
 • Filip Van Houtte – Een inspirator en activator met een ongelofelijke drive en geloof in mijn slagen
 • Kelly, Guy, Klaudi, Sophie, Ann, An en nog zo veel meer dat ik heb mogen leren kennen in de afgelopen jaren.

#choosethegritlife #nicovandevenne #megagrit

Volg ook de 3e podcast die ik mocht opstarten, “Als succes kan spreken”.