Select Page

Wanneer het je doel is om je persoonlijke ontwikkeling te verbeteren en de beste gewoontes en gedachtenpatronen voor je toekomstige zelf te creëren, is er iets wat je simpelweg niet kunt negeren. – Deel 1

Dat is namelijk het bewuste en onbewuste deel van je geest, die een grote rol spelen in hoe je denkt, voelt en handelt in deze wereld.

Zie de geest als de motor van je ervaring. Als je veranderingen/reparaties aan een motor wilt uitvoeren, moet je hem behoorlijk goed kennen.

In deze serie blogs geef ik je inzicht in de bewuste & onbewuste geest, te beginnen met de bewuste geest.

Dus laten we er eens aan beginnen? Wat is de bewuste geest?

Per definitie is de bewuste geest het deel van je geest dat logisch nadenkt, kritisch nadenkt, analyseert en vergelijkt. De bewuste geest, heel simpel, neemt zintuiglijke informatie op, via de 5 zintuigen:

  1. Ruiken
  2. Voelen
  3. Kijken
  4. Proeven
  5. Luisteren

In zijn essentie kan de bewuste geest verantwoordelijk zijn voor je gedachten, acties en zelfbewustzijn. Zie de bewuste geest dus als het gereedschap dat je gebruikt om met de buitenwereld om te gaan.

De Filtratie

Een van de belangrijkste functies van je bewuste geest is het filteren van informatie en het selecteren van de dingen die je nodig hebt (of waar je sterk in gelooft). Het bewustzijn is een soort opslagplaats, die alles opslaat wat op een bepaald moment in ons leven van betekenis is geweest.

Maar waar gaat het heen?

Nu, 95% van de tijd dat we wakker zijn, bestaan we en handelen we naar al gevestigde patronen van gedachten en handelingen. In feite neemt het bewuste brein maar een heel klein beetje van de controle over in je waakleven (ruwweg 5%). Deze patronen van gedachten, handelingen, gedragingen en emoties worden uitgevoerd door de onderbewuste geest. Eenvoudig gezegd: het bewuste verstand nam ooit informatie op die logisch was, waarschijnlijk en geloofwaardig leek. Zodra die informatie was opgenomen, werd ze naar het onderbewustzijn geduwd, waar ze letterlijk een programma werd.

Conclusie

De bewuste geest neemt informatie op uit de buitenwereld, via de 5 zintuigen die we hebben. Eenmaal opgenomen, wordt de informatie gefilterd en afgebroken tot wat werkelijk een logisch beeld van de wereld kan vormen.

Dan worden de dingen waarvan we geloven dat ze waar zijn over de wereld/onszelf, naar het onderbewustzijn geduwd, waar een programma wordt opgesteld. Dat programma leidt vervolgens tot bepaalde gedachten, emoties en gedragingen, die in wezen een patroon vormen.

In het tweede deel van deze blogreeks ga ik je meer vertellen over die patronen en het onderbewustzijn en geef ik je bruikbaar advies over hoe je je onderbewustzijn kunt her programmeren, om uiteindelijk betere gewoontes te ontwikkelen en je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven.

#choosethegritlife #nicovandevenne #megagrit

Wens je nog meer te leren over dit onderwerp en vele andere, klik hier voor de podcast van “Als succes kan spreken”.