Select Page

Neuroplasticiteit en je magische geest.
Onze hersenen zijn een mysterieus en prachtig besturingssysteem en bezitten een groot aantal verbazingwekkende kwaliteiten. – Deel 1

De verbazingwekkende eigenschappen van onze hersenen zijn het meest prominent en duidelijk tijdens de kindertijd. We gaan van een schattige klodder vlees naar een wezen dat kan lopen, rennen, praten en abstract denken. Dit is te danken aan neuroplasticiteit.

Het brein van iedereen die jonger is dan 25 jaar is een ‘plasticiteitsmachine’. Neuroplasticiteit versterkt alle noodzakelijke verbindingen en ontdoet je meestal van de verbindingen die je niet nodig hebt, zodat je een functionele mens in de samenleving wordt.

Het brein is een kaart van onze eigen individuele ervaring.

Maar waarom is het zo gebouwd?

Hoe en waarom neuroplasticiteit werkt

Zoals gezegd, zijn onze hersenen vóór het 25e levensjaar een netwerk van verbindingen dat zeer bedreven is in het aanbrengen van veranderingen in zichzelf. Er zijn veel fascinerende aspecten aan neuroplasticiteit, maar het meest opmerkelijke is misschien wel dat wij onze hersenen fysiek kunnen veranderen op basis van ervaring en leren. Bij de geboorte heeft elk neuron in onze hersenen naar schatting 2.500 synapsen. Slechts enkele jaren later, op driejarige leeftijd, groeit dit aantal tot ongeveer 15.000. Interessant is echter dat we tegen de tijd dat we volwassen zijn nog maar de helft daarvan overhouden. Dit komt doordat onze hersenen meer kilometers maken en ervaring opdoen, waardoor bepaalde verbindingen sterker worden, en andere zwakker.

Degene die versterkt zijn, zijn degene die we het meest nodig hebben en gebruiken. Degene die verzwakt of verloren gegaan zijn, zijn degene die we niet zo vaak gebruiken. 

Vandaar het veelgebruikte gezegde: “Use it or lose it”

Je hersenen doen dit om hun verwerkingskracht en jouw cognitieve vermogens te optimaliseren.

Waarom iets bewaren als je het toch niet gebruikt?

Dit maakt onze hersenen tot unieke stempels van onze eigen ervaringen en herinneringen. Het ervaren van intense emoties tijdens je jonge jaren kan je hersenen fysiek veranderen. Dit unieke vermogen van onze hersenen om te veranderen en te leren is er verantwoordelijk voor dat wij leren gedijen in en ons aanpassen aan onze omstandigheden. Het is echter belangrijk om te weten dat niet elk deel van onze hersenen kan veranderen.

Sommige delen, die verantwoordelijk zijn voor functies als ademhaling, hartslag of spijsvertering, blijven zoals ze zijn. Dit is waarschijnlijk omdat het voor ons zeer inefficiënt zou zijn om voortdurend na te denken over hoe ons hart moet kloppen of hoe we moeten ademen. Dit zijn dus lichaamsfuncties die, tenzij er een verwonding optreedt, ons hele leven vrijwel hetzelfde blijven.

Praktische neuroplasticiteit

In sommige gevallen, wanneer iemand een hersentrauma oploopt, zoals een beroerte, verplaatsen onze hersenen bepaalde functies van het beschadigde gebied naar een ander – onbeschadigd – gebied.

Dit spreekt boekdelen over hoe wij mensen zijn gebouwd om ontberingen te doorstaan en te veranderen. Ons bewust worden van het vermogen van onze hersenen om te veranderen en te leren is wat ons kan aanzetten tot het verbeteren van onszelf. 

De eerste stap om jezelf te veranderen is erkennen dat een bepaalde verandering moet plaatsvinden. Ons brein is zeer scherp in het navigeren door het leven en het verbeteren in reactie op ervaringen. Bewust je eigen tekortkomingen erkennen en je er bewust van zijn, is echt de eerste stap om jezelf ten goede te veranderen. Erkenning van een vaardigheid die je wilt leren of een gebied in je leven dat je wilt verbeteren, zal een selectieve verschuiving in je aandacht teweegbrengen, waardoor je hersenen zich klaarmaken om zelf ook te veranderen.

Laatste gedachten

Je hersenen veranderen als een reactie op ervaringen. Daarom moeten we ons bewust zijn van wat we meemaken en ons richten op ervaringen die ons doen groeien en ten goede veranderen.

Onze hersenen passen zich aan bijna alles aan, dus is het belangrijk dat we onze omgeving en onze ervaringen zo opbouwen dat onze hersenen klaar zijn voor positieve verandering. Denk na over hoe je je dagelijkse leven doorbrengt. Als je 4 uur per dag doorbrengt met scrollen op sociale media, wees je dan bewust van welke connecties je misschien versterkt.

Denk, wanneer je geconfronteerd wordt met hindernissen en tegenspoed, na over welke verbindingen je zou kunnen versterken wanneer je deze moeilijkheden te boven zou komen. Kies je de weg van de minste weerstand en passen je hersenen zich aan om bij tegenslag in te storten, of sta je op je tenen en span je je lichamelijk en geestelijk in om beter te worden?

Je hebt het vermogen om jezelf te veranderen. De vraag is: welke verbindingen kies je om te versterken en welke ga je laten verdwijnen?