Select Page

Waarom je hersenen veranderen?
Zoals in deel één is uitgelegd, zijn onze hersenen magisch.

Zij hebben het verbazingwekkende vermogen om zichzelf te veranderen op basis van hun omgeving en ervaringen. – Deel 2

De meeste veranderingen in onze hersenen vinden plaats tijdens onze kindertijd, vanaf de geboorte tot de leeftijd van ongeveer 25 jaar. Het slechte nieuws is dat onze hersenen stoppen met het toevoegen van nieuwe neuronen na de puberteit. Het goede nieuws is dat we onze hersenen en ons zenuwstelsel ook na de puberteit en na ons 25ste nog kunnen veranderen.

Maar… hoe doen we dat dan?

Erken dat een verandering noodzakelijk is

De eerste stap om onze hersenen te veranderen is erkennen dat er een verandering moet komen. Je moet nadenken over wat je ‘verkeerd’ doet of wat je wilt veranderen, en dat zal je eerste stap zijn. Dat verlangen of de erkenning dat je iets wilt veranderen of iets nieuws wilt leren is de eerste stap naar neuroplasticiteit.

Wanneer je je bewust wordt van een verandering die je wilt maken komen er bepaalde chemische stoffen vrij in je hersenen die deze veranderingen mogelijk maken.

Die selectieve aandachtsverschuiving geeft je hersenen het signaal dat het tijd is om te veranderen.

Voor het geval je moeite hebt om te bepalen welke veranderingen je wilt doorvoeren of hoe je jezelf wilt verbeteren zijn hier een paar beproefde manieren om de neuroplasticiteit van je hersenen te verbeteren:

Een nieuwe taal leren

Het is bewezen dat het leren van een nieuwe taal bepaalde verbindingen in je hersenen versterkt, wat leidt tot betere cognitieve vaardigheden.

Onderzoekers tonen aan dat hoe meer talen iemand beheerst, hoe sneller de hersenen reageren op nieuwe woorden en informatie, waardoor je vermogen om nog meer talen te leren verder toeneemt.

Dit betekent dat beginnen inderdaad misschien nog het moeilijkste onderdeel is.

Als je eenmaal een andere taal vloeiend spreekt, worden je hersenen beter in het herkennen van de specifieke coderingen en patronen die in talen zijn ingebed, en hoe meer talen je toevoegt, hoe beter je wordt.

Muziek en het leren bespelen van een instrument

Een instrument leren bespelen is een zeer arbeidsintensieve taak voor je hersenen. Het houdt in dat verschillende gebieden van je hersenen tegelijkertijd worden aangesproken om je muziek te laten spelen. Dit komt grotendeels omdat er geen specifiek ‘muziekcentrum’ in je hersenen zit.

Muziek omvat veel verschillende elementen, zoals toonhoogte, tempo, melodie, enzovoort. Ze worden allemaal op een verschillende manier waargenomen door onze hersenen. Dit maakt het leren bespelen van een instrument een geweldige manier om je cognitieve vaardigheden te stimuleren en je hersenen te versterken.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een van de dingen waar je niks verkeerd mee kunt doen, tenzij je overdrijft. Het is geen verrassing dat lichaamsbeweging je niet alleen aantrekkelijker maakt voor het andere (of hetzelfde) geslacht, maar daarnaast verbetert ze ook de cognitieve functies.

Een regelmatige fysieke activiteit heeft een aantal grote voordelen voor je hersenen. De aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging voor je algemene welzijn is ongeveer 150 minuten per week cardio-activiteiten in een matig tempo, zoals wandelen, hardlopen of fietsen.

In combinatie met minimaal twee dagen krachttraining, zoals gewichtheffen of lichaamsgewichtoefeningen, zal dit niet alleen je cognitieve functies maar ook je algemene welzijn enorm ten goede komen.

Een goede nachtrust krijgen

Een goede slaaphygiëne is essentieel voor je hersenen. Hoewel de hersenen nooit echt worden uitgeschakeld, suggereert recent onderzoek dat slaap het moment kan zijn waarop ze de ervaringen van de vorige dag opslaan en categoriseren. Terwijl je brein sorteert en labelt, gooit het weg wat je niet nodig hebt en zorgt ervoor dat wat je wél nodig hebt bij de hand hebt, klaar om te gebruiken.

Een onregelmatig slaapschema kan een aantal ongewenste effecten hebben op je gemoedstoestand, maar ook op je lichaam. Consistentie in je slaapschema is een zeer belangrijke factor die bijdraagt tot een goede slaap. 

Zorg ervoor dat je een routine en goede slaapgewoonten ontwikkelt om je hersenen voor te bereiden op leren en positieve veranderingen.

Slotgedachten

Je brein is een leermachine. 

Zoals alle machines moet het worden onderhouden en verzorgd om zo goed mogelijk te presteren.

Als je iets op deze lijst vindt dat je interesseert, probeer het dan in je dagelijks leven op te nemen en merk zelf de positieve effecten op.

We moeten voor onze hersenen zorgen, want zoals alles stoppen ze met goed functioneren wanneer ze worden verwaarloosd.

#choosethegritlife #nicovandevenne #megagrit